Olin Ramin kans saaristos mökillä. Oltiin nukkumas, kunnes heräsin keskellä yötä. Kello oli jotain kolome tai neljä. En saanu unta ja herätin Ramin ku mulla oli tylysää. Keksittiin, että lähäretään veneileen paremman tekemisen puuttees ja toisaalta myös ihan mielenkiinnosta, ku ei oltu ennemmin oltu semmoseen aikaan vesillä.

Pihalla oli hämärää. Keli oli pilivinen. Ihimettelin, kuinka meres killu valtavia vaahtokasoja. Rami selitti, että merelle kertyy aina öisin valtavasti vaahtoo ja olin aiva hämmästyny. En vaan ollu tuommostakaa tajunnu ku en ikänä ennen ollu nähäny, miltä meri näyttää siihen aikaan yöstä.

Ajeltiin hiljaa veneellä ja huomasin, että vesillä oli muutaki porukkaa. Itse asias vähä siä sun tää näky pieniä veneitä ja veneis näky kaikenikästä sakkia pikkukakaroosta lähtien! Olin yllättyny, että tähän aikaan vesillä oli silti niinki paljo liikennettä.

Veneitä sukkuloi isojen vaahtokasojen lomas. Yhtäkkiä huomasin, että vaahtokökköjen sisällä kyhjötti joutsenia! Ilimeisesti joutsenet koitti käyttää vaahtoläjiä jonkumoisena "naamiona" ja ihan hyvin se näytti toimivan, ei valakosesta vaahtomöykystä huomannu muuta vasta läheltä että vaahdon sisällä oli joutsen. Kattelin ympärilleni ja tajusin, että vähä joka vaahtokasas oli joutsen sisällä! Olin ihan haltioissani: millasen maailman öinen meri oikeen kätkikää! Se mua vaan pelotti, ku niitä veneitäki oli paljo liikkeellä ni ne meinas koko aika ajaa niitä vaahtokasoja päin, eli veneet oli törmätä samalla joutseniin koko ajan.

Ajettiin vene johki kalliosaaren rantaan. Käveltiin kallioo pitki, se oli semmonen ihme kapee soiro. Kallion päältä katteltiin läheiseen poukamaan. Vaikkei juuri tuullu, ni aallot löi korkialle poukaman kallioiseen rantaan. Ja ku vesi valu alas kalliolta, ni meri aaltoili rannasta pois päin, eli siinä tavallaan vesi vello erestakasi. Rami selitti, että siinä kohtaa oli jotaki merivirtauksia ja sen takia vesi liikku niin kummasti.

Huomasin, että kun siinä poukamas vesi iski rantaa vaste, ni samalla sitä vaahtoo muorostu veten pintaan. Mietiin ittekseni, että ahaa noin sitä vaahtoo siis öisin syntyy.