Vähä aikaa sitte Facebookis törmäsin tämmöseen plokitekstiin, misä näytettiin sisustuskuvia, jokka ei oo yhtä tosielämästä vieraantuneita mitä sisustusplokeis ja -leheris yleensä näkee. 

No, näin kesäaikana ku oon paljo ollu muksujen kans pihalla (ku lumiukko), ni täs yks päivä samalla silimäälin meirän puutarhan irvikuvaa ja muistin tuon yllämainitun plokitekstin ja siitä se loistoajatus sitte lähti!

Eli vaviskaa kaikenmaailman mestaripuutarhurit, puutarhalehtien suurkuluttajat sekä muut pihahommia rakastavat itupiiperteliät, täältä (viher)pesee! Ja jos satutki olehen semmonen, jolla ei puutarhahommelit mee ihan putkeen, ni voit ainaki lohoruttautua sillä, että et oo ainut. 

Otin valokuvia meirän pihan upeimmista virityksistä ja tietysti aurinko painu pilivehen siksi aikaa, mutta jotenki se sopi tunnelmaan. Ja taustatieroksi muuten viä, että vaikka mä oon aika paljo erellisten asukkaitten jäljiltä repiny rehuja pois ja muutenki on tehty muokkauksia, ni jonku verran tää on viä muita ku omia istutuksia. Mutta en sitte tiä ketä vois kiitellä syyttää silloon, ku puutarhaunelmat muuttuu painajaisuniksi. 

kukkapenkki1-normal.jpg

Koska pihamaasto on verrattain kivistä, sieltä on saanut runsaasti hyvää reunusmateriaalia upeita kukkaistutuksia varten! Saatana, mä luulin että eres keltamaksaruoho viihtyis tommoses kivikasas mutta seki on kitukasvusta ja surkiaa ku mikä. Penkin pääs sentäs kukki sinivuokot keväällä. 

 

kukkapenkki2-normal.jpg

Ja lisää kivireunusteista kukkapenkkiä! Kun valittee fiksusti eri aikaan kukkivia lajeja samahan penkkihin, kukkaloisto on taattu koko kesäksi! Kattokaa vaikka, eletään heinäkuuta ja tua oikias reunas on viä yks violetti kukka nähtävis, jos oikeen suurennoslasilla kyttää!

 

syreeni-normal.jpg

Nurmikon laitaa koristaa oikeen vanaha kunnon syreeniaita. Tosin "airan" kolomesta puskasta enää yks näyttäs olevan jollaki lailla elämän syrjäs kii, muut kuolee pystyyn omia aikojaan. Mut ei se mitää, mun on ollukki tarkotus siirtää nuo eri paikkahan kunhan se ns. eri paikka olis muilta osin valamis. Voi kyllä olla, ettei tuos kohta oo hirveesti siirrettävää muuta kompostin perälle. 

Kompostista tuliki mieleen...

komposti-normal.jpg

Mikä vittu siinä on, että ku mä oon koittanu pihasta hävittää erinäisiä turhia rehuja ja nakellu puskavainaat kompostiin, ni siäpä ne herääki henkiin? Kompostis kukoistaa ritirinnan niin ruusut, angervot ku tommonen keltanenki kukka mikälie. Alappiruusu sentäs tänä vuonna heitti veivinsä, tehtyään vuosi sitte oman henkilökohtaasen kukintaennätyksensä. 

kuunlilja-normal.jpg

Ja täs rehottaa kuunliljat mettäpusikos, mihkä ne paiskottiin kukkapenkistä. Eivät sentäs oo vittuillaksensa kukkia kasvattanu. 

Sitte vähä puutarhan hyötykasveista: 

viinimarja-normal.jpg

Hyvinvoivasta herukkapensaasta on mukavaa poimia kesän vitamiinit taltehen! Ellei karviaispistiääset, härmä ja muut perkeleen vi(r)tsaukset näännyttääsi koko puskaa henkitoreisiinsa jumalauta. 

 

kirsikka-normal.jpgIstutimme viimme kesänä kirsikkapuun. Lajikkeen luvattiin tuottavan satoo jo nuorena ja kyllä! Tänä kesänä saimme jo yhyren kirsikan! Mutta minkä tähäre s'on tommonen kruppuunen ja sen näkönen ku se olis jo kertaalleen syöty?!

 

humala-normal.jpg

Elättelen toivoo paremmasta humalasta... Ku hävitettiin tontin sivulta kämänen kuusiaita, ni sieltä paljastu muutama humalanplanttu ja äijä siirti ne verstaan seinustalle. Ehkä täs vaihees oli vähä liioteltua pykätä niille nuon korkia kiipeilykehikko...

 

tuijat-normal.jpg

Joku sentäs näyttää ihan elävältä, kuten nuo tuijat. En tosin oo tarkistanu, josko ne onki vaikka muovia. 

vattu-normal.jpg

Muttaku katotaan tuijien kääntöpuolta, ni siähän villinä rehottaa pihan paras vattupusikko! Keskellä nurmikkoo! Mut kuten sanoon, tuo puska leviää ku tauti ja tuottaa ihan kivasti marjaa, ni ei sitä raaski hävittääkkää, vaikka paikka on niin pölö ku olla ja voi.

Äskösen kuvan vasemmas lairas muute on nähtävis karhunvit... siis -vattu, jota jänikset koittaa innokkaasti talavisin harventaa, mutta ei ne valitettavasti oo saanu sitä tapetuksi. Ei muuten, mutta en oo viä kertaakaa löytäny siitä puskasta syömäkeleposia marjoja, vaikka se jotaki kivikovia epämääräsen värisiä krypylöötä koittaa kasvattaa. Tairan siirtää sen kohta kompostiin. 

Se on muutenki kumma, että tää ei oikeen mikää tuota kunnollista satoo. Tää oli kolome omenapuuta, joista kaks kohtas moottorisahan ja yhtä vaan vähä koitettiin hallitusti leikata, ni lopputulos tais olla sama ku jos olis kaatanu sen kolomannenki puun. Toki omenapuu kaipas kai myös kaveria rinnallensa että kukat pölyttyys, mutta eikö se muka riitä, että naapuris on omenapuita? Eikö ne perkeleen pörriääset jaksa sieltä asti lentää meillekki tomottahan kukkia? Lisäks omenapuitten vieres kasvo joku puu, joka kyllä kukki komiasti, muttei tuottanu mitää satoo. Sahan ruuaksi jouti seki. 

Mansikkamaa, joka laitettiin kuntoon viimme vuonna, on sentäs tuottanu marjaa aika lupaavasti. Lisäksi tehtiin täksi kesäksi pikku kokeilu: 

tomaatti-normal.jpg

Äijä nikkaroi tommoset laatikot (ja haki naapurista lannotteeks hevosenpaskaa) ja niis kasvaa tomaattia, sipulia, hernettä sekä yks avomaankurkun taimi. Herneitä on jo muksujen kans saatu napsia syötäväksi, tomaatis on helevetisti raakaleita ja kurkkuja on jo kilon verran säilötty, ja pari sipuliaki on testattu. 

Näinkö siis on pääteltävä, että tällä plassilla rehut pärjää parhaiten sillon kun ne ei oo kosketuksis maaperähän ensinkää? Ilimeisesti verstaan rännis asuva rikkaruoho on asiasta aiva samaa mieltä: 

rikkaruoho-normal.jpg